Rychlý, Pawlowská i Dejdar odstartovali Globus Grilmánii
- V kategorii Společenské události
Jarní počasí s sebou přineslo i zahájení grilovací sezona. Rozžhaveného grilu ve Žlutých lázních se v rámci zahájení Globus Grilmánie chopili nejen profesionální kuchaři, ale i české VIP osobnosti v čele s Petrem Rychlým, Ivanem Vodochodským, Martinem Dejdarem či Halinou Pawlowskou. Záštitu na akcí převzala Asociace kuchařů a cukrářů, která byla i odborným garantem akce.
U dobrého jídla na zahajovací akci nechyběli ani slavní muži z řad herců. Petr Rychlý se chopil již potřetí moderování akce a představil letošní pravidla Globus Grilmánie 2013. „Jako každý rok, i já se od mistrů kuchařů rád přiučím dobrým trikům či receptům. Každý rok je lepší a i já se stávám lepším kuchařem,“ pochvaloval si Rychlý, který sám doma velmi rád griluje. „Letos jsme ještě negrilovali, ale přiznám se, že jsem gril zapálil na konci prosince. Byl to docela zážitek,“ smál se herec. Kulinářské umění věhlasných mistrů grilu, jako je například šéfkuchař Josef Sedlář, si pochvaloval i milovník masa herec Martin Dejdar. „Je pravda, že maso miluju a zvlášť to grilované. Navíc pan Sedlář je šéfkuchař v Celnici jednoho ze sítě PUOR Restaurantů Kolkovna, kam moc rád chodím. S rodinou jsme rozhodně masoví, takže gril má u nás čestné místo na zahradě,“ přiznal Dejdar, který se před pár dny vrátil z Ameriky. A jak to má s grilováním Ivan Vodochodský, který s Petrem Rychlým moderují soutěžní kola Globus Grilmánie? „Je pravda, že já si pracovně u grilu užiji hodně radosti, takže v soukromí grilování tolik nevyhledávám,“ s úsměvem podotkl Vodochodský. Ten má v grilování naprosto jasno. „Hlavní je kvalitní surovina. Na té by člověk neměl šetřit a dalším důležitým aspektem je teplota grilu. Pokud preferujete gril plynový či na uhlí, to už je spíše volba, co komu vyhovuje.“ I spisovatelka Halina Pawlowská se netají oblibou k dobrému masu. „Grilujeme rádi a ještě raději pak ochutnáváme jídlo z grilu svých hostitelů,“ přiznala Halina, která též letos poprvé okusila čerstvé grilované maso. Na akci se objevil i Martin Polačko a Vladimír Hron, kteří doplňují dvojici Rychlý, Vodochodský a v jednotlivých krajích předvádějí svou show.
CO JE GLOBUS GRILMÁNIE?
Jde o oficiální mistrovství České republiky v grilování a letos se uskuteční již devátý ročník. Soutěžní týmy s přihlášenými soupeři z celé České republiky si zde mohou navzájem vyzkoušet, jak jsou na tom s grilovacími dovednostmi. Přihláška do soutěže je na oficiálním webu www.grilmanie.cz, který je ve zcela novém designu. K dispozici tu jsou nejen veškeré informace, ale i zajímavé novinky ohledně celého grilovacího klání.
KDY SE ZAČÍNÁ A KDY KONČÍ?
Mistrovství České republiky v grilování se pro letošní rok odstartuje 4. 5. 2013 v Opavě.
Samotné finále se uskuteční 15. 6. 2013 ve Žlutých lázních v Praze. „Jsme rádi, že u nás největší grilovací akce roku vyvrcholí a těšíme se na všechny návštěvníky i na chuťové a kulturní zážitky, které jistě doplní také nabídka přímo v našem areálu,“ doplňuje Hana Tietze, mluvčí Žlutých lázní.
GLOBUS GRILMÁNIE 2013
Přihlášené týmy soutěží v několika kategoriích a jejich kulinářské umění hodnotí odborná porota, která je složena ze zástupců Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Ta se stala i odborný garantem akce. Do výsledků může zasáhnout i porota složená z profesionálů v oboru gastronomie, kterými jsou zaměstnanci hypermarketu Globus. Během každého kola se mohou všichni přítomní těšit i na doprovodný program pro celou rodinu. Moderování se chopí již potřetí oblíbená dvojice Ivan Vodochodský a Petr Rychlý. V jednotlivých městech nebude chybět ani bavič Vláďa Hron se svou show a Martin Polačko z televizního pořadu Když vaří táta. Jeho kulinářské umění bude nejen k dívání, ale všichni přítomní se mohou v rámci jeho vystoupení do vaření i zapojit. Na finále ve Žlutých lázních je pak připraven koncert v podání zpěváka Miro Žbirky. Připravena zde bude i RC autodráha pro deset závodníků. Takže se jistě máte na co těšit
Veškeré informace včetně konkrétních termínů a míst konání Grilmánie naleznete na webu www.grilmanie.cz.